Особливості обрізки плодових дерев

  Самим традиційним способом догляду за плодовими деревами вважається обрізання. На перший погляд – це один із самих легких прийомів, але кожен сорт відрізняється характеристикою зросту та періодом плодоношення, що впливає на методику обрізки гілок. Для кожної культури є певний час, коли краще це робити і зробити це вчасно, не нашкодивши рослині. Головна ціль обрізки в тому, щоб підсилити або навпаки послабити силу росту гілок.

1.2.

   В залежності від вибраного типу крони робиться формування та обрізка дерев. До уваги необхідно брати конкретні агротехнологічні умови. У молодих дерев, які вступили в плодоношення, злегка проріджують крону.

1.4.

  До найбільш поширених типів крони, яку обирають для обрізки відносять розріджено-ярусний, який складається з 5-7 основних гілок. Висота штамбу складає 40-50 см. В залежності від розташування та наявності сусідніх гілочок, сильні вертикальні гілки укорочують на 20-25 см від основи.

1.3.

 В період плодоношення буде доцільно послабити або тимчасово припинити обрізку. Омолоджувальну обрізку проводять тоді коли однорічний приріст зменшується до 30-40 см. Спочатку обрізають скелетні гілки, а потім напівскелетні. При укорочуванні обов’язково дотримуються принципу, що гілки вищого порядку не повинні бути довшими чим гілки нижчого порядку.

1.1.

 Разом з омолоджуванням вирізають гілки, які ростуть всередину або заважають, переплітаються між собою. В наступному році проріджують однорічні прирости, які залишають у проміжку 20-30 см.